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Category Text Publication
Reference Category Journals
DOI 10.1002/(SICI)1522-2624(199908)162:4<373::AID-JPLN373>3.0.CO;2-#
Title (Primary) Release of carbon and nitrogen compounds by plant roots and their possible ecological importance
Author Merbach, W.; Mirus, E.; Knof, G.; Remus, R.; Ruppel, S.; Russow, R.; Gransee, A.; Schulz, J.
Source Titel Journal of Plant Nutrition and Soil Science
Year 1999
Department BOPHY; BOFO
Volume 162
Page From 373
Page To 383
Language englisch
Keywords rhizosphere;rhizodeposition;root exudates;carbon and nitrogen balances;plant-microbe interactions
Abstract

The root-borne C- and N-flux in the plant/soil system was studied by determining the 14C- or 15N-balances in pot trials with soil as a substrate (14CO2- or 15NH3-application to the shoots, comparison of sterile and nonsterile treatments for quantification of root-borne substances).

The following results were obtained:

1. The amount of (primary) root-borne carbon compounds released into soil was (besides root respiration) 11—20% of net-CO2-assimilation or 13—32% of the 14C incorporated into the plants (= 1 t C · ha—1). 5—6% of 15N assimilated by the plants were released as root-borne N compounds (= 15 kg N · ha—1).

2. A considerable portion of the root-borne C (about 6% = 600 kg C · ha—1) was found in the rooted soil zone at the end of the experiments (rhizodeposition).

3. (Primary) root-borne C and N compounds found in immediate vicinity of the roots (about 60—80%) were mainly water soluble, whereas most of the C and N compounds found in a greater distance were water insoluble. The water soluble exudates consisted mainly of neutral (carbohydrates) and acid fractions (organic acids). The basic fraction (amino acids) made up a small portion only.

4. The root-borne C and N compounds influenced the nutrient balance of soil and plant directly and/or indirectly via microbes (depending on species, variety and nutritional status of plants).

5. Microbes stimulated the release of C- and N-compounds, but rapidly respired 65—85% of the root-borne C-compounds, thereby putting a burden on the C-budget of the “host” plant.

6. It could be shown by the example of hup+Rhizobium meliloti strains (tested by 3H2-incorporation) and the wheat-Serratia-association, that energy efficient microbenplant systems can improve plant performance.

Freisetzung von C- und N-Verbindungen durch Pflanzenwurzeln und ihre mögliche ökologische Bedeutung

Mit Hilfe von 14C- bzw. 15N-Bilanzierungsmethoden (14CO2- bzw. 15NH3-Sproßbegasung, Steril/Nichtsterilvergleich zur direkten Quantifizierung wurzelbürtiger C-Verbindungen) wurde in Gefäßversuchen mit Boden die C- und N-Verteilung im System Pflanze/Boden untersucht.

Folgende Resultate sind erzielt worden:

1. Die Menge der freigesetzten (primär) wurzelbärtigen C-Verbindungen betrug (ohne die Wurzelatmung) 11—20% der Netto-CO2-Assimilation bzw. 13—32% des 14C-Einbaus in die Pflanze (= 1 t C · ha—1), die der (primär) wurzelbürtigen N-Verbindungen 5—6% des 15N-Einbaus in die Pflanze (= 15 kg N · ha—1).

2. Beträchtliche Anteile des wurzelbürtigen C (ca. 6% = 600 kg

C · ha—1) konnten am Ende der Versuchszeit in der Wurzelumgebung aufgefunden werden (Rhizodeposition).

3. Die in Wurzelnähe vorliegenden (primär) wurzelbürtigen C- und N-Verbindungen (etwa 60—80%) lagen vornehmlich in H2O-löslicher Form vor. Die wurzelfernen C-Verbindungen waren im wesentlichen wasserunlöslich. Die wasserlöslichen Exsudate enthielten vor allem neutrale (Zucker) und saure Fraktionen (organische Säuren). Die basischen Fraktionen (Aminosäuren) hatten nur einen geringen Mengenanteil.

4. Die wurzelbürtigen C- und N-Verbindungen beeinflußten direkt oder indirekt (über Mikroben) den Nährstoffhaushalt von Boden und Pflanze (Abhängigkeit von Art, Sorte und Ernährungsstatus).

5. Mikroben regten die C- und N-Freisetzung der Pflanzen an, veratmeten aber sehr schnell 65—85% der wurzelbürtigen C-Verbindungen und „belasteten” somit den C-Haushalt der „Wirts-pflanze”.

6. Am Beispiel hup-positiver Rhizobium-meliloti-Stämme (Nachweis durch 3H2-Einbau) und der Weizen-Serratia-Assoziation ließ sich nachweisen, daß energieeffektive Mikroben-Pflanzen-Systeme zur Leistungssteigerung von Pflanzen beitragen können.

Persistent UFZ Identifier https://www.ufz.de/index.php?en=20939&ufzPublicationIdentifier=8231
Merbach, W., Mirus, E., Knof, G., Remus, R., Ruppel, S., Russow, R., Gransee, A., Schulz, J. (1999):
Release of carbon and nitrogen compounds by plant roots and their possible ecological importance
J. Plant Nutr. Soil Sci. 162 , 373 - 383 10.1002/(SICI)1522-2624(199908)162:4<373::AID-JPLN373>3.0.CO;2-#