Details zur Publikation |
| Kategorie | Textpublikation |
| Referenztyp | Zeitschriften |
| DOI | 10.1007/s12268-023-1944-5 |
Lizenz ![]() |
|
| Titel (primär) | Lignocellulose-Verwertung durch Pilze mit metabolischer Wärme erfassen |
| Autor | Maskow, T.
|
| Quelle | Biospektrum |
| Erscheinungsjahr | 2023 |
| Department | UMB |
| Band/Volume | 29 |
| Heft | 3 |
| Seite von | 321 |
| Seite bis | 323 |
| Sprache | deutsch |
| Topic | T7 Bioeconomy |
| Abstract | Biocalorimetry can aid in the monitoring of solid-state fermentation (SSF) of lignocelluloses and enables to determine fungal growth rates and stages during growth on e. g. wheat straw. It further allows to determine species-specifi c fungal heat yield coeffi cients (YQ/X), which indicate the degree of resource investment into fungal biomass versus other functional attributes. YQ/X values seem suitable to link fungal potentials for biomass production to different fungal lignocellulose utilization strategies and may be considered as fungal life history traits. |
| dauerhafte UFZ-Verlinkung | https://www.ufz.de/index.php?en=20939&ufzPublicationIdentifier=22678 |
| Maskow, T., Schlosser, D. (2023): Lignocellulose-Verwertung durch Pilze mit metabolischer Wärme erfassen Biospektrum 29 (3), 321 - 323 10.1007/s12268-023-1944-5 |
|
